Nieuwe glasbollen in het straatbeeld

Gemeente Pittem krijgt net als de andere tien IVIO-gemeenten een frisse nieuwe aanwinst in het straatbeeld: moderne glasbollen in opvallende, levendige kleuren. De vertrouwde donkergroene en witte bollen maken geleidelijk plaats voor nieuwe felgroene en witte exemplaren met een eigentijdse uitstraling. De focus ligt op het net houden van de omgeving. 

30 jaar trouwe dienst

De gemiddelde levensduur van een glasbol ligt tussen de 8 en 10 jaar, maar factoren zoals slijtage, thermische schade, vandalisme en verontreiniging hebben hun tol geëist. Decennialang heeft IVIO de glasbollen hersteld en gerenoveerd om hun levensduur te verlengen, wat perfect aansloot bij onze circulaire visie. Tijdens het refurbishen werden de containers volledig gereinigd, hersteld waar nodig en opnieuw geschilderd, waardoor ze als nieuw oogden. Na 30 jaar trouwe dienst hebben de meeste glasbollen echter hun uiterste houdbaarheidsdatum bereikt. Mechanische problemen stapelden zich op en de kosten voor herstel stegen door hogere grondstofprijzen en lonen. 

Duidelijke sorteerinstructies

IVIO vervangt in de komende maanden de verouderde glasbollen door gloednieuwe. Deze nieuwe glasbollen hebben niet alleen een frisse en moderne look, maar ook een verbeterde communicatie. De sorteerinstructies en praktische afspraken zijn nu zowel in pictogrammen als in woorden weergegeven, zodat het voor iedereen duidelijk is hoe glas correct gesorteerd moet worden. De glasbollen zijn voorzien van geluiddempende matten en afsluitkleppen uit kunststof. De speciale coating beschermt de bollen tegen graffiti, corrosie en weersinvloeden, wat zorgt voor een langere levensduur en een netter straatbeeld. Met goed onderhoud kunnen deze nieuwe glasbollen tot wel 25 jaar meegaan. 

Dankzij de ijverige sorteerinspanningen van de inwoners van de 11 IVIO-gemeenten wordt jaarlijks meer dan 3.500 ton glas gerecycleerd. Dit komt neer op bijna 30 kilogram glasafval per inwoner, dat terechtkomt in een van de 226 glasbollen binnen het IVIO-gebied. De nieuwe, schone glasbollen maken het niet alleen gemakkelijker, maar ook aangenamer om glas te recycleren. 

Naast deze nieuwe bollen zetten we bij IVIO ook steeds meer in op ondergrondse glasinzameling, die minder gevoelig is voor sluikstort. Momenteel zijn 23 van de 226 glasbollen al ondergronds geplaatst, en dat aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen. Helaas is ondergronds inzamelen niet overal mogelijk, onder andere door de aanwezigheid van ondergrondse kabels, leidingen en soms boomwortels. In Egem vind je een ondergrondse glasbol achter de Sint-Germanuskerk. 

Met deze vernieuwingen blijft IVIO zich inzetten voor een efficiënte, duurzame en aangename recyclage van glas binnen de regio. Bovendien zetten we onze strijd tegen sluikstort onverminderd voort: met verborgen camera’s en GAS-ambtenaren willen we overtreders op heterdaad betrappen. Wie betrapt wordt, riskeert een GAS-boete tot maar liefst €350, plus de kosten voor het opruimen van hun afval. 

 

Glasbol in jouw buurt

De locaties van de glasbollen in Pittem en Egem vind je via de Recycle-App

  • Pittem, Notaris Loridanstraat
  • Pittem, Kokerstraat
  • Pittem, Tuinwijk
  • Pittem, Industrielaan
  • Egem, Industrielaan
  • Egem, Sint-Germanusstraat

Vragen of meer informatie nodig?

milieudienst@pittem.be
051/46 03 55 - 051/46 03 56

U kunt ons ook bezoeken op Markt 1, 8740 Pittem

Openingsuren

Maa
09:00 - 12:00
13:30 - 17:00 (enkel op afspraak)
Din
13:30 - 19:00 (enkel op afspraak)
Woe
09:00 - 12:00
13:30 - 17:00 (enkel op afspraak)
Don
13:30 - 17:00 (enkel op afspraak)
Vrij
09:00 - 12:00
13:30 - 17:00 (enkel op afspraak)

Copyright 2024 - Gemeente Pittem - All Rights Reserved - Disclaimer - Cookieverklaring - Privacyverklaring - Sitemap - Cookie instellingen

Website door Ntriga.Agency