Warme trui voor rattenbestrijders regio Roeselare-Tielt

Op woensdag 25 september 2024 kregen alle rattenbestrijders van het comité voor de bestrijding van de muskusratten, regio Roeselare – Tielt als bedanking voor hun goeie werk doorheen het jaar een mooie, warme trui cadeau. 

Regionaal comité voor rattenbestrijding

Wettelijk is elke privépersoon verplicht de bruine ratten op zijn eigen erf te verddelgen en moeten de openbare besturen enkel bestrijden op het openbaar domein of als er een oorzakelijk verband is met het openbaar domein (bv. via rioleringen). Het gemeentebestuur is verantwoordelijk voor de rattenbestrijding op de openbare waterlopen, baangrachten en de openbare of private terreinen die eigendom zijn van de gemeente.

Het provinciebestuur bakende in West-Vlaanderen acht regio's af. In elke regio is een regionaal comité actief waarin de rattenvangers samenwerken en hun acties op elkaar afstemmen. Pittem maakt deel uit van de regio Roeselare - Tielt. Dit regionaal comité staat in voor de aankoop van de bestrijdingsmaterialen (klemmen, gifbuizen, kledij), financiert de aankoop van dienstvoertuigen en organiseert vormingsdagen. Deze gebiedsgerichte werking maakt het mogelijk om in te spelen op de specifieke noden eigen aan de betrokken regio. 

Rattenbestrijding in Pittem en Egem

De Pittemse rattenvangers trekken meer dan 100 mandagen per jaar actief de baan op. In de eerste jaarhelft van 2024 vingen we 236 bruine ratten met klemmen, een stijging met 50 dieren ten opzichte van de eerste jaarhelft van 2023. We verdelgen ook met gif, dit gebeurt met gifbuizen die enkel bereikbaar en toegankelijk zijn voor ratten.

Het takenpakket van de rattenvanger bestaat niet enkel uit de bestrijding van de gekende en alomtegenwoordige bruine rat. Onze collega's van de technische buitendienst zoeken langs de vele waterlopen ook actief naar sporen van muskusratten. Tot op heden werden deze nog niet waargenomen in Pittem, maar deze soort - die behoorlijk wat schade kan toebrengen aan dijken en taluds - is aan een gestage opmars bezig vanuit de Noord-Franse grensregio. De muskusrat verspreidt zich via de IJzer en de Leie door West-Vlaanderen. We verwachten dat deze soort ook via het waterlopensysteem vroeg of laat in onze gemeente opduikt. We bereiden onze collega's met materiaal en kennis voor om deze invasieve soort onder controle te houden.

Ook andere invasieve exoten bestrijden we actief. Door jarenlange inzet van onze collega's bij de technische dienst zijn we erin geslaagd de reuzenberenklauw drastisch terug te dringen, tot op het punt dat de verspreiding in Pittem en Egem van deze plant - die ernstige brandwonden kan veroorzaken - nu onder controle is. Daarnaast houden onze mensen op het terrein ook een oog open voor aanwezigheid van de Japanse duizendknoop, nesten van de Aziatische hoornaar, nesten van Canadese ganzen en andere soorten die meer en meer verspreid in Vlaanderen opduiken en voor het ecosysteem of voor de mens schadelijk zijn, of het kunnen worden als de populatie te groot wordt.

Meer informatie

Het volledige persbericht van het regionaal comité voor de bestrijding van de muskusrat, regio Roesealre - Tielt vind je via de knop hieronder. 

Gepubliceerd op 8 oktober 2024.

Vragen of meer informatie nodig?

milieudienst@pittem.be
051/46 03 55 - 051/46 03 56

U kunt ons ook bezoeken op Markt 1, 8740 Pittem

Openingsuren

Maa
09:00 - 12:00
13:30 - 17:00 (enkel op afspraak)
Din
13:30 - 19:00 (enkel op afspraak)
Woe
09:00 - 12:00
13:30 - 17:00 (enkel op afspraak)
Don
13:30 - 17:00 (enkel op afspraak)
Vrij
09:00 - 12:00
13:30 - 17:00 (enkel op afspraak)

Copyright 2024 - Gemeente Pittem - All Rights Reserved - Disclaimer - Cookieverklaring - Privacyverklaring - Sitemap - Cookie instellingen

Website door Ntriga.Agency